Вести од индустријата

Разликата помеѓу бизмут нитрат и бизмут субнитрат

2023-08-05
Разликата помеѓу бизмут нитрат ибизмут субнитрат

Бизмут нитрат и бизмут субнитрат се две различни соединенија кои се разликуваат по нивните хемиски својства и структури, а следниве се разликите меѓу нив:

Хемиска формула и молекуларна структура:
Бизмут нитрат: Хемиската формула на бизмут нитрат е Bi(NO3)3, што е сол соединение формирано со комбинирање на тривалентни бизмут јони (Bi3+) и нитратни јони (NO3-). Бизмут нитрат е шесткоординирано јонско соединение.
Бизмут субнитрат: Хемиската формула на бизмут субнитрат е Bi(NO2)3, што е сол соединение формирано со комбинирање на тривалентни бизмут јони (Bi3+) и нитритни јони (NO2-). Бизмут субнитрат е исто така шесткоординирано јонско соединение.
Состојба на оксидација:
Бизмут нитрат: Бизмут во бизмут нитрат постои во состојба на оксидација +3.
Бизмут субнитрат: Бизмут во бизмут субнитрат постои и во +3 оксидациона состојба.
Физички својства:
И бизмут нитрат ибизмут субнитратсе цврсти во нормални услови, но нивните физички својства како што се густината и точката на топење може да имаат мали разлики.
Хемиски својства:
Бизмут нитрат ибизмут субнитратќе имаат одредени разлики во хемиските својства поради различните анјони што ги содржат. На пример, тие може да покажат различни патеки на хемиска реакција кога реагираат со други соединенија.
Треба да се забележи дека бизмутот може да формира многу различни соединенија во различни состојби на оксидација. Покрај бизмут нитрат ибизмут субнитрат, постојат и други соединенија на бизмут во состојба на оксидација, а нивните својства исто така имаат свои карактеристики. Хемиски, длабинското истражување на овие соединенија со различни состојби на оксидација е од големо значење за разбирање на хемиското однесување и примената на бизмутот.


We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept